fredag 16 april 2010

Udda Westman delar och en och annan Pyrola
Ur Mariannes ateljéproduktion kommer dessa tre go´bitar. Alla stämplade med ateljesolen och Mw. De två små skålarna med pip är ofta med på bilder från svunna dagar, som här, bilden är tagen ur katalogen "Mönster fabriken" som användes av Leksands Konstmuseum 2009. Vad de skulle användas till är vi inte helt säkra på. Av formen att döma så någon slags såsskål kanske. De här två exemplaren ropade vi in på en auktion.
Den lilla blå skålen som är snedskuren har en fräck design. Hemma hos oss fungerar den som en liten godisskål. Den köpte vi på Tradera för en billig peng.
Ur ateljéproduktionen plockade man ut det gods som blev mest populärt och lät massproducera detta. Det finns alltså en hel del ateljegods som det finns gott om och en del som finns i en lite mindre upplaga eftersom dåtidens intresse var så lågt.

Miramare tillhör den här skålen och kannan tillhör serien Maya.
Båda dessa är tillverkade i Stengods. Stengodset började man använda på 60-talet till vardagsserviser, innan var det främst avsett till konstgodset. Stengodset var lite tyngre och rustikare och helt i tidens anda.
Maya tillverkades 1965-1979 och innehåller en massa olika delar.
Miramare tillverkades 1972-1977


Som avslutning bara för att totalt bryta av från MW så vill vi visa upp våran fina Pyrola från Gefle. Den har vi ärvt och i ärlighetens namn så vet vi inte något om eller kring den. Så som vanligt ber vi om hjälp.

Någonstans i beskrivningen av den här bloggen skrev vi att den skall handla om saker vi har eller saker vi vill ha. Det har mest varit saker som vi har som har tagit plats. Så två bilder på saker som vi borde ha köpt eftersom vi ville ha dem men ändå inte gjorde det och ångrar oss nu. Phu!
Den riktigt tuffa klockan och den alltid så snygga lampan Bumlingen.

5 kommentarer:

 1. Den översta var rolig, de andra MW är så fina. Lampan vill jag bara ha.

  SvaraRadera
 2. Pyrola, vickningsset i modellerna KB (assietter, tallrikar) och M (skålar mm). Modellerna är formgivan av Lillemor Mannerheim, dekoren Pyrola är en gråblå glasyr med vita streck. Den är mycket lik Kulinar, bara glasyrfärgen skiljer (Kulinar har curryfärgad glasyr). I boken står ingen formgivare på Pyrola, men jag sätter hundra spänn på Lillemor, Kulinar kom 1956, Pyrola 1957 och tillverkades till 1960.

  SvaraRadera
 3. Pyrolan var såå fin, resten inte dumt det heller :-)
  Vet tyvärr inte mer än det jag googlade fram att den är gjord mellan 57-60.

  Christin

  SvaraRadera
 4. Randiga Trågen: kul att du tycke om dom!!

  HerrMovarp: vi vågar inte satsa emot ;)
  och tack för infon.
  PS. Lycka till i jakten på fynd idag!

  Christin: tack för din information. Det är alltid roligt att man engagerar läsare. Så tack igen!

  SvaraRadera
 5. Den där katalogen skulle man ju ha! :)
  Såg att min lilla mortel finns med på bilden där, jag har gissat att den tillhörde serien "Blue Pot" men det gör den kanske inte då?

  SvaraRadera