söndag 18 april 2010

Snabbis i Göteborg kan leda till roliga inköp.

I dag lyser solen och det känns verkligen att våren är kommen till Göteborg.
Vi bestämmde oss för att åka till två loppisar innan vi avnjöt glass i vårsolen.

På första stoppet träffade vi kvinnan som driver Retrohörnan på Hisingen i Göteborg. Hon hade hyrt ett bord på loppisen i Högsbo. Hennes bord var fullt med teakbrickor, roliga bestick och en hel del saker som man bara blev rikigt glad av.
Vi köpte två askfat "ball" från Gustavsberg i orginalkartong. Inte för att vi röker och behövde askfat, men man kan ju inte bara låta dessa två läckerbitar stå kvar.Den här lilla Erik Kold burken föll oss också i smaken så den köpte vi.I en låda hittade vi dessa två böcker. En ren kulturskatt säger vi. Den ena heter Kvinnans bokskatt och lär ut allt man behöver veta. Diverse sjukdomar avhandlas, hur man sköter barn, hygien, samlevnad. Boken är från 1903. Den andra boken heter Handbok i varukännedom och är från 1920. I den lär vi oss allt om vilken mat/frukt/tvål/fotogen etc vi skall köpa. Båda böckerna för 20kr. Garanterad god läsning.Nästa stopp blev vår vän på Hisingen. De hade fått in en massa roliga saker. Hittade den här lilla fina skålen från Karlskrona/Uppsala Ekeby. Namnet är Dukat. När vi söker info om den så finner vi att den skall finnas i vitt samt grönt och med dekor. Ingenstans hittar vi den gula fina som vi har köpt. Någon som har fler delar i den gula?
Den blåa vasen eller ljusstaken (eftersom vi inte fattar vilket håll den skall vara på så kan den fungera som vilket som av de två ovanstående.)har vi tittat på flertalet gånger. I dag slog vi till. :O)
Den superfina stora oranga vasen var så läcker även den och den passar fint in hemma hos oss. Den lilla oranga vasen har vi köpt tidigare. Vi vet inte var de kommer i från en gissning är Elme eller som säljaren trodde Åfors men vi har ingen direkt koppling. Det finns klistermärke på den lilla oranga och den blå där det står made in Sweden men inget mer.

De tre ljusstakarna är Gabriel, numrerade 301/302 samt 303


11 kommentarer:

 1. Ett tips!


  LÄS inte de gamla, böckerna, Vi har flera gamla "läkarböcker" man dör av de flesta symptomerna, även en vanlig förkylning

  SvaraRadera
 2. Jag såg den gula när jag var där i Fredags. Den blå stod på andra sidan gången, i en trähylla. Och den orangea är en typisk Elmevas. Jag köpte ingenting där, och inget på Emmaus heller :(

  /JJ

  SvaraRadera
 3. JJ: Kul att du tycker att det verkar vara en Elme, då var vi ju inte helt fel ute.
  Den blåa vasen har stått där i flera veckor och vi har verkligen funderat och funderat men nu fick den följa med hem.
  Vi brukar inte hitta på Emmaus vi heller.

  Lisbeth: Det är ju det som är så roligt.

  SvaraRadera
 4. Hej, den oranga ser ut som en Elmevas, så fin. Askfaten, kul att ni hittade dem. Likaså Kold burken, den såg ny ut.Den stora oranga är helt underbar.

  SvaraRadera
 5. Jo, jag har sett den blåa där ett tag. Men jag har köpt flera saker där tidigare. Teakskulpturen som står bland Dominosarna är köpt där, liksom pennvässaren på skrivbordet, och en entréskål mm. Men det bästa lägger han undan till flera handlare som är där ofta.

  Alla smöraskarna som du nämnde för ett tag sedan såg du väl i affären bredvid Emmaus? Rörigt och dyrt där tycker jag.

  /JJ

  SvaraRadera
 6. JJ. Vi får faktiskt riktigt bra priser utav de två herrarna på Hisingen så vi kan inte klaga. I bland har vi gjort för oss riktiga fynd. Men det mesta de har står ju kvar vecka efter vecka. Men inne på porslins avdelningen kan man hitta lite udda tallrikar och annat skoj.
  Smöraskarna köpte vi brevid Emmaus, efter hårt prutande kom vi överens. Det är första gången vi har köpt något där. De är alldeles för dyra för okompletta och skadade saker.

  Randigatråden: Den verkar faktiskt inte vara använd, inte så mycket som en liten repa. Har några Kold burkar och jag gillar dem verklgien.

  SvaraRadera
 7. Jeg har en som er identisk med den blå. Jeg har aldri lagt merke til at man kan snu den og bruke den som lysestake. Den passer jo både til telys, kubbelys og lange talglys! Takk for nyoppdagelsen!

  Jeg vet ikke hvem som har produsert vasen/lysestaken. Si gjerne i fra dersom dere finner det ut!

  Link til innlegget: http://tingleter.blogspot.com/2010/03/jeg-fant-jeg-fant.html

  SvaraRadera
 8. superfina vaser!
  du lämande en kommentar på min blogg och frågade vilket material mina örhängen är gjroda i. det är metall på baksidan och det mönstrade på framsidan är små bitar av vintagetyg.

  SvaraRadera
 9. Jeg måtte lage et innlegg om flerbruks-vasen:

  http://tingleter.blogspot.com/2010/04/nerdeinnlegg-nederst-i-dette-forteller.html

  SvaraRadera
 10. Den turkosblå vasen/ljusstaken finns även i min glassamling, ett fint loppisfynd. Jag har också funderat över om den är menad som vas eller ljusstake. Men kul att man kan välja användningsområde, allt efter behov.

  Ni har en trevlig blogg, så jag kommer att titta in igen.

  SvaraRadera
 11. Anta. Tack, det var roligt att höra.

  Basse: Var inne och tittade på ditt inlägg. Många fina saker du har.

  Kattching: Tack då vet jag, de var verklgien snygga.

  SvaraRadera