lördag 3 april 2010

Rörstrand INC

Måste visa upp stämplarna på våra nya koppar.
Om vi har fattat det hela rätt så är de delar vi köpt ämnade för exportmarknaden. Stämmer detta??
I botten står nämligen "Rörstrand made in Sweden Rörstrand INC". Vi har tre olika typer av stämplar på vårt Blå Eld porslin. En där det står Rörstrand Sverige, Rörstrand Sweden och den med made in Sweden.
Efter att ha besökt Retrotokigs blogg
och sett hennes fat "Fokus" så måste vi lägga in vårt fat "Canaria" med samma dekor. Man ser också denna dekor med namnet "Handy" och då sägs det vara Marianne som ligger bakom. Är det någon som kan sprida lite ljus över dessa, tre olika namn men samma dekor. Canaria tillverkades emellan 1957-1960. Men i Rörstrand bok om dekorer finns det ingen forgivare nämnd.

4 kommentarer:

 1. Intressant med stämplarna. Hoppas få veta mer
  Blå eld är verkligen en av mina favoriter-

  SvaraRadera
 2. Vi hade en större ugnsform i den gula Canaria, tyvärr sprack den...den användes flitigt kan jag säga.

  Jag tror det där med namnen Canaria och Focus beror på annan färg på glasyren, har ju sett det på andra saker, t.ex så heter turkosa koppar i Hertha Bengtssson Ceylon-serie "Turkos", likaså heter gula koppar i Rosmarin-serien inte Rosmarin utan nåt annat. I bägge fallen heter föremål i alla övriga glasyrer samma som ursprunget...märkligt men sant. Enligt "Syltburkar och kastruller" om Marianne Westmans produktion så har hon gjort dekoren Handy på sin RH-modell (koppen). Dekoren är exakt samma som Canaria, så den har nog återanvänts på en bordsservis men med nytt namn. Det som däremot skiljer är ju att hon inte ligger bakom alla modeller som ingår i bordsservisen, vissa har Gunnar Nylund tydligen gjort, jämför modeller med "Gratina". Grytorna, karotterna, tallrikarna, ugnsformarna mm som jag kommer på nu...

  SvaraRadera
 3. Herr Movarp: Tack så mycket för den värdefulla informationen. Vi är glada över vår lilla Canaria.

  SvaraRadera
 4. Du kan läsa lite om Canaria på PES på denna länken.
  http://www.precisensan.com/antikforum/showthread.php?t=382&highlight=canaria

  SvaraRadera