torsdag 8 april 2010

Pablo Picasso

Den 8 april 1973 avlider Pablo Picasso.
En av världens mest kända konstnärer.

Han föddes 25 oktober 1881, och fick heta: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso.


Som hos så många andra genier börjar hans intresse för teckning och målning i mycket tidig ålder. Redan som 10 åring signerar han sina första tavlor.
Pablo är antagligen mest känd som grundaren till konstformen "kubism" tillsammans med sin kollega Georges Braque, men Pablo Picasso gjorde mycket mer än just sådan konst. Han behärskade de flesta stilar, och det finns mycket "traditionella" målningar efter honom.
Pablo Picasso var mycket produktiv i sin konst.

Han var bland annat dekormålare för en balettassemble och fick resa runt Europa tillsammans med dem och man tror att han inspirerades mycket under dessa resor.
I Picassos karriär ingick keramik också.Den här skålen heter Picador och såldes på auktion hos Bukowskis för endast 6600kr.
Picasso har även jobbat med brons och smidesjärn.


"Geten" heter den här...logiskt.

Picasso tyckte mycket om att experimentera. Vi kan inget om fotografering och exponering, men kolla in det här fotot. Det är helt fantastiskt. Det vi ser, är det som Picasso ser i sitt inre. Imponerande eftersom han inte gör det på en duk eller glas och han "ser" inte linjerna. Det här gör han med en lampa i ett "svep" och blir så vackert! Fotografen är Gjon Mili


Kan ni se vad bilderna föreställer?

Kan inte låta bli att fundera över ifall våra svenska keramik mästare MW, Stig L., Kåge, Gunnar Nylund och alla andra har inspirerats av detta geni...?
Stig Lindberg har gjort några vaser och annat som påminner lite om Picassos sätt att måla på.
Visste ni förresten att vi har Picassos konst på allmänna platser, förutom museum, att beskåda?

Detta är Picassostatyn i Kristinehamn på den så kallade Picassoudden. Den föreställer hans fru Jacqueline. Den är tydligen världens största Picasso skulptur.
Mer information om hur skulpturen kom till just Kristinehamn kan du få här

Den andra skulpturen heter Kvinnohuvud och även den är Jacqueline-tema. Den är 15 meter hög och den är också uppförd av Carl Nesjar.

.

2 kommentarer:

  1. Nytt samlingsområde??????

    SvaraRadera
  2. Nja...tror inte det med tanke på priserna. Kanske i framtiden....?
    Vi ville hylla en av tidernas största konstnärer och dessutom var det på dagen 37 år sedan han dog.

    SvaraRadera