söndag 30 maj 2010

Stora Retroguiden från Göteborg del 1 Centrum

I samarbete med 50tals jakten skall vi försöka skapa en retroguide.
Om du också vill rapportera in din guide så lägg en kommentar så lägger vi upp en länklista.

Vår lista består av ställen i Göteborg som vi tycker är värda att besöka.


Vi börjar morgonen på Egg & milk som ligger på Övre Husargatan 23. Här äter vi en Amerikansk frukost i klassisk 50-tals dinermiljö.Härifrån går vi mätta och belåtna vidare ner för Linnegatan tills vi kommer ner till korsningen Haga Nygatan och 2:a Långgatan.
Här står man nu i valet och kvalet, vilket håll? Vi går vänster in på Långgatan.
På långgatorna finns det en salig blandning. Allt ifrån små skivaffärer, restauranger samt secondhand butiker.
Vi går till Plastac.
En liten butik till ytan men med ett otroligt stort utbud av allt som en retrofantast kan tänka sig. Helt fantastiska lampor bland annat samt mycket ovanliga saker.
Öppettiderna varierar men på dörren finns numret till ägaren så det går alltid att få till ett besök. Priserna är citypriser men butiken vinner på det breda sortimentet.

Har du lust så kan du alltid svänga upp till 3:e Långgatan och besöka Göteborgs Auktionsverk. Här hålls det kvalitetsauktioner och all info hittar ni på deras hemsida.

Vi går över till Haga Nygatan och passerar den lilla butiken Minnenas Bod, i den här lilla butiken finns det emellanåt riktiga go´bitar. Själva har vi köpt en del porslin att komplettera med. Ägaren är en mycket trevlig herre som inte är omöjlig med de priser som är satta.


Vidare in på gatan kommer en av Göteborgs äldre och kanske mest besökta butiker. Små Kära Ting. Butiken drivs och ägs av en äldre dam vid namn Margit. Hon är som vi har förstått ett välbekant ansikte och ett känt namn inom antikkretsarna, till och med utanför Göteborg då hon och hennes butik ofta har varit med i diverse branschtidningar.
Hon är främst inriktad på porslin men har också en del Malmstens möbler i butiken.
Tyvärr har sortimentet krympt med åren och vi hoppas på ett uppsving snart.Nu går vi till antikaffärernas antikaffär, Bebop. Göteborgs snyggaste antikaffär enligt oss. Här hittar du endast saker i mintcondition. Här får vi alltid ett supertrevligt och profesionellt bemötande. Ett stort plus är att ägaren själv besitter väldigt mycket kunskap som han gärna delar med sig av.


Har fått ett rykte om sig att vara dyrt, men med det utbudet och kvaliten på varorna är detta inte rättvist.

Uppe på Haga Nygata ligger Fåfängans Antik som ofta är omskriven när det kommer just till guider och liknande.
Personligen är detta inte vår typ av butik, men för den som uppskattar 50-tals smycken och pryttlar så är denna butik värt ett besök. Det är alltid mycket folk i den lilla lilla lokalen och man får verkligen se upp när man går där inne.Om du fortfarande har lite klipp i stegen så tar vi oss nu ner till Järntorget och besöker Myrorna.
Det är en riktigt stor butik med porslin, glas, kläder, möbler ja allt som brukar finnas på Myrorna.
Här gör vi inte de bästa fynden men man hittar nästa alltid något och då brukar det inte kosta så mycket.


Orkar du inte gå mer kan du alltid ta någon av spårvagnarna på Järntorget till Domkyrkan, annars går vi vidare upp för Kungsgatan och ner till Vallgatan. Här blir första stoppet Ebbe & Haldis (stadsmissionen)

Den här butiken är också ganska liten till ytan. Här finns kläder och porslin samt husgeråd.
Här finns det faktiskt mycket fina vintagekläder.


Granne med butiken ligger Grandpa som delar lokal med den underbara butiken Prickig katt.

Känner ni igen lampan bakom fotöljen?? Liggfotöljen och läderfotöljen är designad av Sigfrid Persson.
Grandpa säljer designade 50/60-tals möbler samt nya kläder.
Den här butiken inbjuder verkligen till habegär.

En trappa upp i huset ligger Prickig katt, en butik som gör det helt omöjligt att inte ta fram plånboken. Här finns allt, kläder, smycken, möbler, saker, tingeltangel ja rubbet.
Här blandas nyprodcerat med vintage och secondhand. Det här är faktiskt en butik som gör dig glad.

Har du nu tröttnat på porslin och möbler? Gå då till grannen Ragtime. Här säljs snygga vintagekläder dels miss ragtime som har damkläder och ragtime som har herrkläder.Nu är benen trötta, slå dig ner i en Pantonstol på Magasin 11 och drick en kopp kaffe i väntan på del 2 av Retroguiden då vi skall över ån efter vatten....

7 kommentarer:

 1. Tack för tipsen, en del kände jag till sedan tidigare. Skall ta en runda när jag kommer tillbaka till Göteborg

  SvaraRadera
 2. Inte långt från Vallgatan ligger Antikhallarna som är värt att nämnas i sammanhanget. Tyvärr har antalet affärer där krymt betydligt så snart flyttar handlarna på andra våningen ned till de tomma butikerna på första våningen och andra våningen stängs för antikt. Öppet endast till 17.00 sommartid och även helt stängt på helgen.

  /JJ

  SvaraRadera
 3. Så mycket roligt, synd att jag bor så långt bort, de där sista stolarna gillar jag.

  SvaraRadera
 4. Lisbeth: Hör av dig så kan vi gå en runda tillsammans.

  JJ: Antikhallarna borde absolut besökas. Vi håller för övrigt med, och tycker också att det är synd att handlarna minskar till antalet. De som är kvar är riktiga "troopers".

  Randiga Tråden: De stolarna är nyproducerade Verner Panton. Vi har pratat med butiksinnehavaren ifall de känner oro för stolarna, men det gjorde de inte. - Skulle någon få för sig att försöka knycka en, eller två, skulle hon jaga ner dem!!, var hennes svar :) Tuff tjej.

  SvenskRetro: Vad roligt att du tycker det! Tack.

  Vi önskar att fler gör liknande reportage (och gör ett inlägg här) om sina favoriter då syftet är att vi, tillsammans med 50-talsjakten, skall försöka skapa ultimata Retroguiden för semesterfirande retrofantaster som kanske besöker din stad.

  SvaraRadera
 5. PRUTA MYCKET NÄR NI HANDLAR HOS ANTIKHANDLARNA

  SvaraRadera
 6. Tycker att ni ska besöka vår retrobutik - Oldstuff också:). Vi har precis flyttat till Haga Kyrkogata 8. Öppet tisd, torsd, 16.00 - 18.00 och lörd. 11.00 - 15.00. Vi har möbler, porslin, glas och prylar från 50-, 60- och 70-tal. Mycket fina teakmöbler.// Annica & Timo på Oldstuff

  SvaraRadera