tisdag 27 april 2010

Lampor_Svaret

Då hakar vi också på trenden och frågar:
Vem har gjort dessa och var är de tillverkade?


Det här paret lampor skulle vi kunna tänka oss betala väldigt mycket för, men dessa var redan sålda :( surt...kanske bra att de var sålda trots allt.

Ja, då kommer det rätta svaret på vem det är som har designat och tillverkat dessa lampor.
Designern heter Hans-Agne Jakobsson och han drev företaget Hans-Agne Jakobsson i Markaryd.
HAJ hade en väldigt spännande karriärsutveckling.
Han var född och uppvuxen på Gotland och utbildade sig till möbelsnickare vid 18 års ålder för att senare ta arkitektexamen i Göteborg. HAJ blev efter sin examen anställd av General Motors som industridesigner.

Han har även varit assistent åt Carl Malmsten och Werner West...och dessa herrar behöver knappast en beskrivning om vilka de var.

PÅ sin fritid ritade och designade han armaturer som han experimenterade med, men när ingen ville köpa de startade han sitt egna bolag i Markaryd 1951.
HAJs breakthrough kom strax därpå med några enkla provisoriska lampskärmar han gjorde i all hast för att lamporna inte skulle blända honom under en fönsterskyltning i butiken i Markaryd.
En kund gick förbi och ville köpa lamporna och detta ledde till att de blev en export artikel som sålde över hela världen.
HAJ har gjort hur mycket snyggt som helst. Kolla in här
Kanske ska vi nämna också att han tillhörde den skaran armaturdesigner som ville skapa bländfritt ljus.

10 kommentarer:

 1. Underredet påminner om PO Ströms. Så snygga.

  SvaraRadera
 2. Det är inte PO Ström....

  SvaraRadera
 3. Köp liknande lampor från Fåglaviks glasbruk istället. Bild finns här:

  http://www.retroforum.se/index.php/topic,1209.15.html

  /JJ

  SvaraRadera
 4. Sv: Angående varför jag bor i Piteå :) Jag är född och uppväxt i Kalix, en liten ort 15 mil härifrån ungefär. Då jag var 20 bestämde jag och en kompis oss för att flytta till Piteå, en liiite större stad men ändå liten, Jag hade precis träffat en pojkvän här så vi flyttade. Fick barn med denna man, separerade och sedan flyttade jag till Umeå och studerade. I umeå trivdes jag inte alls utan vill tillbaka till Piteå, dels på grund av att sonens pappa bodde här men också för att jag gillar klimatet (hmm, folket, INTE det kalla vädret). Så sen 2006 bor jag här igen. Jag skulle nog kunna tänka mig att bo i en större stad nångång men inte nu, just nu är det viktigare för mig att sonen får växa upp tillsammans med båda föräldrarna i samma stad. Då han blir större får vi se.
  Helst av allt skulle jag bara vilja bli rik och kanske ändå ha min fasta trygghet i Piteå men gärna äga en stuga i spanien och en lgh i NY och sen bara spendera min lediga tid på loppisar :D

  Så, då vet du. Jo, en till sak med Piteå är att om man är inflyttad så känenr man inte så många, det ä inte förrän jag började blogga mer som jag lärt känns lite mer folk, men det är skönt att inte veta vilka alla är :)

  SvaraRadera
 5. Förresten, hade ju en fråga, hur ofta är du/ni på loppis och sånt? Jag är ute efter en babuschka men hittar ingen här...du får gärna spana åt mig ;)

  SvaraRadera
 6. Vad intressant med lamporna, känner inte alls igen namnet på designen, skall hålla ögonen öppna i fortsättningen vad gäller lampor, gillade verkligen dessa

  SvaraRadera
 7. Malla. Vi är ofta på loppisar, i princip varje helg.
  Dockorna är köpta i Ryssland, så det är äkta vara :)

  SvaraRadera
 8. Har faktiskt en sådan lampa fast lila, den är så himla fin när den är tänd! Har sett att den finns i orange också, vet ni om den finns i ännu fler färger?

  SvaraRadera