måndag 3 september 2012

Användes skärbrädorna?

I en lite för tidig födelsedagspresent fick jag denna fina skärbräda.

Som ni vet så har MW gjort ett otal skärbrädor med prickar/ränder och fyrkanter. Några blev väl mer populära än andra för vissa ser man sällan eller aldrig.

Denna skärbräda är inte helt vanlig, men den dyker upp lite då och då. Kanske är den inte tillräckligt speciell eller saknar en fräsig dekor för den brukar inte gå så värst högt.

Men vad vi undrar är, användes denna typ av bräda? Var det mest en prydnad? Vi har ännu inte sett en porslinsbräda som varit sliten med tecken på att den har blivit använd. Har ni?


14 kommentarer:

 1. 1 av mina Picknick skärbrädor är riktigt sliten,med missfärgningar ,medans den andra är oanvänd .

  SvaraRadera
 2. Jag har en avlång som jag mest använder som ostbricka, men jag använder den även när jag ska skära sill och liknande, som lämnar mycket lukt/smak på skärbrädor av trä eller plast. Mycket praktiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé, det har jag aldrig tänkt på.

   Radera
 3. Det har du rätt i, det är ju väldigt sällan man ser någon ens med repor från knivar. Kanske hängde de mest på väggen som prydnad redan då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har vi inte dem på väggen. jag är så jäkla nojig över att de skall ramla ner. :)

   Radera
 4. Även denna kommer nog från den nedlagda porslinsaffären, varifrån mycket gammalt i nyskick nu säljs på Tradera. Har du lagt märke till den optiska synvillan; man får olika intryck av prickarna beroende på hur man tittar på dem. På ett visst avstånd och i ett visst ljus är det inga prickar längre... Det är lite kul, ser du vad jag menar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste ju granska min bräda nogrannare för det har jag missat.
   Detta var ju en present så jag vet inte var den kommer ifrån, men vi har själva köpt en del från den nedlagda affären :)

   Radera
 5. Var inte dessa brickor för servering än för att skära upp saker? Jag har en Picknick som också är utan märken. Min farmor använde den ibland för att skära upp fikabröd när vi var på besök, eftersom hon visste att vi gillade den. Nu är den vår och vi använder den inte till nånting faktiskt. Inte ens upphängd! Dålig stil av oss...

  SvaraRadera
  Svar
  1. :D
   Jag har ingen aning om hurvida de var riktiga skärbrädor eller inte. Men de var säkert dyra redan då och användes säkert inte till vardags...

   Radera
 6. Ja, man ser ju dessa oftast i nyskick. Är väl kanske så att man mest hade dem så prydnad eller som serveringsdel.

  Har själv inga, men vem vet...Hittar jag någon som tilltalar mig så kanske den får hänga med hem:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju sjukt många olika skärbrädor att välja mellan. Personligen så är favortiten Koster. Vet inte vem som gjort dekoren men det är läcker.

   Radera
 7. Såg att en sådan finns på Tradera nu. Blev lite sugen på att buda, men har precis ropat in en annan och hittade ju en från Gustavsberg på loppis nyligen. Ostfat måste vara bästa användningsområdet :)

  SvaraRadera
 8. De är till för uppläggning, perfekta som ostbrickor. Jag har mina två upphängda på köksväggen, en stor, avlång Picknick och en liten trekantig Eden. Snyggt!! Dessutom väcker det en hel del avundsjuka, haha, hos alla som kommer in i köket. Åh, jag vill ha, jag vill ha!

  SvaraRadera
 9. Roligt att du skrev om det, jag har också alltid undrat om de verkligen använde dem som skärbrädor. Varför heter dom så om det inte är meningen att man ska ha dom till det? Förvirrande! Men ack så många fina skärbrädor som man inte får skära på det finns :)

  SvaraRadera