tisdag 20 november 2012

Julgranspynt från förr

Retrogrupperna på Facebook fullkomligt svämmar över med underbart äldre julpynt.
Loppisarna började för ett par veckor sedan med att sälja julsaker.

Så även om det är några veckor kvar till julafton så känner vi att det passar gott med ett inlägg om julpynt.

Med småbarn i huset har vi inte vågat pynta granen med dessa gamla fina kulor, men om fem/sex/sju år kanske de kan pryda vår gran :)

Allt detta pynt kommer från min farmor och farfar. Vi vet tyvärr inte hur gammalt det kan vara men vi vågar väl gissa 40/50-tal. Kanske till och med tidigare. Måste få det bekräftat så får vi återkomma med en mer exakt uppgift.

 

 
De här fåglarna är otroligt vackra. man klämmer fast dem på grenen. Alla har de en lång svans av nylon. (tror vi att det är )
14 kommentarer:

 1. Fåglarna var helt underbara!

  SvaraRadera
 2. Ohh! Vilka vackra saker. Visst var det finare julgranspynt och bättre kvalitet förr!
  Man får en sådan mysig känsla när man ser alla dessa fina saker. Jag har själv en kartong efter min mormor och bara känslan och vetskapen om att jag har dessa är så underbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de är så sköra så vi vågar inte ha dem uppe :( Det får väl som sagt bli om ett par år.

   Radera
 3. Jag har tidigare fått tag i fint gammalt julpynt, så mycket av det nya "krafset" är bortrensat, men i år har jag inte hittat något alls av intresse, bara nytt skräp. Jag tror jag har 6 stycken sådana fåglar, visst är de superfina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fåglarna är i en klass för sig.

   Radera
 4. Fåglarna är 50-tal. Har några efter mina föräldrar som köpte dem till sin första gemensamma jul 1958. Visst är de fina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänkte att de var 50 tal men nu vet jag ju säkert då :)
   Tack

   Radera
 5. Oj de är jättefina! Kul att se. Har själv bara gamla julgranskulor och de får en alldeles magisk glans av julgransljusen (som är elektriska, vågar mig inte på levande ljus).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh nej, det vågar inte vi heller. Risken är verkligen stor att hela granen står i lågor då.

   Radera
 6. Vilken fiol! Och fågeln med kronan!
  Jag har införskaffat glasgirlanger till granen (eller vad kallas dom?). Små färglada julklockor sitter på dom. Jag minns hur mormor försiktigt satte sina i granen,,,
  Med åren försvann den ena klockan efter den andra. Känsliga i ordets bemärkelse. Tur att Tradera finns - nu har jag mina egna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du om att en utav dessa kulor gick sönder när jag fotade dem. Vår sex åring kom och tryckte lite för hårt. Så visst sjutton är de sköra.

   Radera
 7. Tomten är från 50-talet. Har en likadan fast röd och den är köpt under första halvan av 50-talet.

  SvaraRadera
 8. Fy farao vad fina! :) Pumlorna (eller kulorna som ni säger här nere) längst ner är fantastiska! :) Fåglarna var också riktigt, riktigt fina. Kan det stämma att svansen är gjord av fiberoptik? Har för mig att jag har pillat på någon sådan där någon gång och det var nog fiber :) Om så är fallet så borde de kunna leda ljus precis som en fiberoptiklampa...hade inte fåglarna varit helt slutna så hade nog "stjärtfjädrarna" kunnat lysa lite, tror jag :) (förstod du hur jag menade eller svamlar jag bara haha)

  SvaraRadera