tisdag 6 mars 2012

Bloggutmaning kaffe/thekannor

Vi har alltid sagt att vi skall använda de saker som vi köper och samlar på. Det är mycket roligare att använda det fina porslinet än att det bara står och samlar damm.
Det gäller då inte våra tre kaffe/thekannor. Dessa står uppe ovanpå köksskåpen och gör inte mycket annat än att samla damm.

Däremot dricker vi dagligen vårt kaffe eller the ur fin fina retrokoppar.

Först ut är Blå Eld av Herta Bengtsson
Denna ropade vi in på en auktion utanför Borås. Den dagen fick vi ropat in både tillbringare, koppar med fat och denna kanna. Det var inget loppispris men nog ett ekonomisktfynd trots allt.


Kanna nummer två är Maya av Marianne Westman
Maya ingår i ateljeproduktionen och tillverkades mellan 1965-1979. Denna serie har inte samlar ännu tagit till sig och delarna går mycket billigt på autkioner, Allt som oftast ratas de helt av köpare. Kanske nästa generations samlare kommer uppskatta den mer.


Sist ut är Mathilda av Lisa Larsson

En teservis i flintgods som tillverkades på Gustavsbergs fabriker mellan 1962 och 1972. En av de få serviser av Lisa Larson som kom i produktion och som nu bara sällan dyker upp i antikhandeln och i privata auktioner. Om jag inte minns fel så betalade vi 75kr för denna på en loppis i Gbg. Det är ett fynd!

8 kommentarer:

 1. Blå Eld är alltid lika underbar, men nu föll jag mest för Mathildan! Så söt! Har sett en liten adventsgris med samma dekor som jag gärna skulle vilja ha. Och 75 kr för den kannan var garanterat ett riktigt kalasfynd!

  SvaraRadera
 2. Hertha Bengtssons Blå Eld är en av de snyggaste tekannor som någonsin gjorts.

  SvaraRadera
 3. Blå Eld-kannan är magiskt vacker! Mönstret ser nästan stickat ut. Sjukt snyggt! :)

  SvaraRadera
 4. Jag kan bara hålla med de andra, Herta Bengtssons kanna i Blå Eld är nog en av de allra finaste kannorna jag sett, (de andra delarna i servisen också förstås)

  SvaraRadera
 5. Jag är uppvuxen med Mathildakannan. Tyvärr gick den sönder för många år sedan och finns inte kvar.

  SvaraRadera
 6. Så många fina kannor du har, jag gillar Blå Eld väldans mycket! Beautiful!

  SvaraRadera
 7. Vad bra och informativt. Blå eld är ju så tilltalande, men även Mathilda som jag aldrig hade sett förut.

  SvaraRadera