tisdag 4 maj 2010

Stålhane & Wiinblad

Wiinblad
För en tid sedan fick vi dessa två stora tallrikar i arvegods. De är designade av Björn Wiinblad för Rosenthal.

Björn Wiinblad föddes 1918 & dog 2006. Han var en dansk konstnär verksam vid Nymølle Fajansfabrik och Rosenthal.

Wiinblad anställdes 1946 vid Nymølle Fajancefabrik, där han gjorde teckningar som trycktes på godset. Wiinblad startade 1952 egen keramisk verkstad, där han både framställde unika ting och ägnade sig åt serieproduktion. Wiinblad är kanske mest känd för sin senare verksamhet vid knuten till Rosenthal.Tallrikarna är väldigt starka i färgerna vilket kanske inte riktigt framgår av bilderna. De kostar inte mycket på auktion i Sverige, lite mer ute i Europa men inga större summor där heller.


I Wiinblad samlingen har vi också tre st månadstallrikar.
Oktober (paradis), April (konflikt) & Juni (roser). Dessa gjorde han för just Nymölle i Danmark.
Vi har köpt våra på loppisar för ett snitt på 40kr st. De finns 12 st (såklart) och de finns även i färgen rött.Stålhane

Det här fina fatet av stålhane skulle åka på tippen, vi lyckades bärga det och nu pryder det vårt sideboard i vardagsrummet. Det är till och med en första sortering.
Den lilla vasen är en gåva från mina föräldrar till oss. Den är jätte fin. En liten glasyrmiss har dock gjort den till en andra sorterings vas, men lika fin tycker vi att den är.

4 kommentarer:

 1. Snygga tallrikar

  SvaraRadera
 2. Kul med månadstallrikarna, jag visste inte att de fanns i rött också. Tycker inte att man ser så mycket av Wiinblad, han har ju gjort många fina saker
  Stålhanes fat är ju urläckert!

  SvaraRadera
 3. Ja visst är det läckert. Är finare i verkligheten. Lite mer djup i det då.

  Lennart: Tack ;)

  SvaraRadera