lördag 21 juli 2012

Vad tycker vi om nyproduktion?

Så var det dags igen.
Denna gång är det dekoren Friscos tur att komma ut i ny skepnad på marknaden.

Vi är av åsikten att när man gör nya produkter så är det en rolig tanke. Men när man gör nya produkter som ser precis ut som de gamla så är det inte lika kul längre.

När Rörstrand tog upp produktionen av Mon amie så når de ju helt klart en ny målgrupp men för oss samlare så är det inte lika roligt. Dessutom så smyger de sig in på Tradera under antik och design och det är allt som oftast man ser folk betala alldeles för mycket för nyproduktion. Undrar så klart om de tror att de är gamalt porslin i mint condition de köper. Värre är det med Spisa Ribb som ser precis likadan ut. Om man inte vänder på den och spanar in stämpeln.

Summan av det högst förvirrade resonemanget är att vi är rätt kluvna till om vi gillar det eller inte.

Vad tycker ni?


Den här skärbrädan är förvillande lik orginalet.En kökshandduk skulle vi kunna tänka oss i vårt kök.Det här tyget heter Belle amie. Det mönstret har helt gått under vår radar.

11 kommentarer:

 1. Jag håller helt med Lisa Larson som knäppte Knut Knutsson på näsan i antikmagasinet. Han frågade henne om vad hon tycker om nyproduktion.
  Hon svarade att om fler kan få njuta av de gamla dekorerna så är det en stor fördel. Priserna kan gå ner och det är en hyllning av formgivaren.

  Dock håller jag med er om att det kan vara svårt för en lekman att se skillnaden mellan nytt och gammalt, speciellt på bild.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med er, det är väldigt förvirrande och störigt. Samtidigt så är det ju perfekt att man kan få tag på Spisa Ribb i perfekt skick och att tidlös design uppmärksammas genom nyproduktion. Jag är nog precis lika kluvna som ni är.

  SvaraRadera
 3. Jag säger njae till repro.
  Dels är kvaliteten sämre, dels är det jakten som är halva nöjet i att ha välkända dekorer/modeller.

  SvaraRadera
 4. Beror nog på hur man gör. Jag har inget emot att ett företag tar upp en gammal produkt i produktion igen. Varför skulle de inte få göra det? Att Gustavsberg producerar Spisar Ribb, Prunus, mm i samma form och samma dekor, men där dekoren istället ligger under glasyren tycker jag funkar bra. Det framgår ju dessutom tydligt av stämpeln att det är nyproduktion. Även om jag för min del har dem i original. Nya Mon Amie tycker jag också funkar, för det är bra och nytänkande gjort. Däremot tycker jag inte att en del av det Gustavsberg tagit fram igen, där de satt gamla dekorer på LI-modellen, dekorer som ursprungligen har haft andra modeller, till exempel Salix, funkar alls. Jag tycker helt enkelt att dekoren inte passar till modellen. Det är dålig och okunnig formgivning.

  SvaraRadera
 5. Jag är glad för Mariannes skull att hon äntligen kan tjäna en slant på de mönster som nu igen blivit så populära. Själv säger hon till mig: "Jag återanvänder mina gamla mönster, hellre det än att dom hamnar i glömska". Frisco är en av hennes (och mina ) favoriter som hon länge önskat skulle komma till användning i en modern tappning och nu hjälper Almedahls henne med det. Även Pomona är på gång fast där har hon haft önskemål om vissa förändringar i mönstret så vi får väl se hur det blir med det. Visste ni förresten att Frisco enligt henne är en förkortning på San Francisco. Där bodde en släkting som hade en hästranch som hette "Pomona" - och då vet ni också varifrån det namnet kommer.

  Hälsningar från Lars ( som fyndat en (MW) Stuva-kastrull i sommar.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow Lars! Vad roligt att du kommenterat inlägget. Extra roligt för oss MW nördar att få hennes syn på saken.
   Tack för infon om namnet riktigt kul att höra!

   Radera
 6. vackra är dom nyproducerade också,men själv föredrar jag de gamla då känslan får råda..

  SvaraRadera
 7. Jag är väl egentligen för nyproduktion så länge man kan avgöra vad som är gammal vara eller nyproducerat men det är en balansgång..Röda Clara finns ju idag och man ser dessa på loppisar, försäljningssiter där det hävdas att dom är gamla, men det är ju bara ett exempel för detta drabbar ju alla typer av prylar där ett samlarintresse finns.

  Trenden med gammal stil har exploderat så risken för folk att gå på en nit är uppenbar.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker att det viktigtaste är att det finns någon form av markering som avslöjar att det är nyproduktion, i övrigt får det gärna se ut som originalet.

  SvaraRadera
 9. Jag tillhör skaran som är positiv till nyproduktion, under förutsättning att stämplarna är tydliga så att man kan skilja på nyproduktioner och antikviteter. Kul att just Frisco kommer ut igen - den är riktigt snygg!

  SvaraRadera
 10. Håller med de flesta här ovan, så länge man på ett enkelt sätt kan skilja nyproduktionen från de gamla originalen så får de gärna göra hur mycket nytt som helst! Det är väl bra att de som inte orkar besöka loppisar eller hålla koll på auktioner kan få köpa fint porslin och textil, men jag personligen föredrar att snoka efter "äkta vara". :)

  SvaraRadera