lördag 6 februari 2010

Röhsska museet.


I dag besökte vi också Röhsska och spanade in deras utställning om mode, design och konstslöjd. De hade montrar från alla decennier under 1900-talet.
Vi fastnade för några saker som vi har fotat.
Den superfina thekannan är designad av Inger Persson. En sådan vill vi mer än gärna ha, men den är lite dyr.

Helt otroligt är detta skrivbord tillverkat i glasfiber och polyester. Designen står Maurice Calca för, den är tillverkad 1970 och bär det passande namnet Boomerang.
Denna tuffa lampa är designad av Joe Colombo för Husqvarna 1967. Riktigt rolig design. Med på bilden finns också en glaspokal som heter Pop design av Gunnar Syrén för Orrefors 1967 samt en skulptur av Ulrika Hydman Vallien med namnet Att hålla ihop.

Bordet på bilden är designat av Nisse Strinning 1952. Den vackra dubbelkannan är designad av Stig Lindberg och heter Pastella. En sådan finns på Bebop antikt för 2200kr. Den hade gärna fått flytta hem till oss.
Mon Amie finns också representerad gjord av Marianne Westman. Vi samlar inte själva på Mon Amie men tycker verkligen att dekoren är vacker. Den ensamma koppen på fat heter Hyacint och är från Gefle. De gula delarna är Old Höganäs.

4 kommentarer:

 1. Hyacintkoppen, vad roligt!

  SvaraRadera
 2. Vet du något mer om hyacint? Ex om den ingår i någon servis etc.?

  SvaraRadera
 3. Vi vet att den finns i färgerna svart och blått, modellen heter AU och den är designad av Arthur Percy.
  Vi har inte sett några fler delar än kopp och fat.

  SvaraRadera
 4. Stig Lindbergs Pastellakannor är inte samma som de som finns på Bebop. Pastella fanns i ljusblått, ljusgrönt och ljusgult och kom 1953. De mörkgröna på Bebop kommer från servisen Colorado och gjordes mellan 1955 och 1962 - finns även i limegrönt, svart, vitt och blått (lite mörkare än Pastellas).

  /JJ

  SvaraRadera